Є три варіанти проведення чемпіонату України

15-07-2019, 16:28

Проаналізувавши звернення від команд Суперліги, Комітет з організації та проведення змагань ФГУ  (далі – Комітет) розробив три варіанти системи проведення Чемпіонату України з гандболу серед чоловічих команд Суперліги у сезоні 2019/2020 (далі – Чемпіонат).

Основний меседж звернень, які упродовж останніх років надходили до Комітету, це грати матчі Чемпіонату тільки по суботам через зайнятість гравців та судів на інших місцях роботи та навчання в учбових закладах. На жаль, до цього часу команди не підготували більш конкретні, професіонально обґрунтовані, пропозиції щодо змін у форматі Чемпіонату.

Комітет ФГУ розробив три варіанти формату Чемпіонату й вислав їх на розгляд командам Суперліги. Основні положення варіантів організації Чемпіонату викладені також в цьому матеріалі.

Чемпіонат України з гандболу серед чоловічих команд Суперліги у сезоні 2019/2020

Система проведення

Перший варіант

Система Чемпіонату залишається незмінною – такою ж,  яка використовувалась упродовж 10 попередніх сезонів. Такий формат передбачає для кожної команди по 32 гри за сезон та матчі Кубка України (1/8, 1/4, 1/2 фіналу та фінал).

Другий варіант (для 8-ми команд)

Чемпіонат пройде у два етапи та матиме плей-офф

1-й етап. У випадку участі у Чемпіонаті 8-ми команд – турнір пройде у два кола – ігри «вдома – на виїзді».

2-й етап. Після завершення першого етапу, команди згідно своїх місць у турнірної таблице будуть поділені на дві групи по чотири команди. Перша група гратиме за 1-4 місця, друга група – за 5-8 місця. Всередині груп команді грають між собою два кола з роз`їздами («вдома – на виїзді»). Після завершення групового турніру, починаються серії плей-офф до двох перемог.

Плей-офф. 1-а група. Пари визначаються згідно місць у турнірній таблиці. 1-а команда проти 4-ї, 2-а проти 3-ї. Переможці протистоянь зіграють у фіналі плей-офф за золото Чемпіонату  (до двох перемог), команди, що програють у півфіналах, зустрінуться в серії за бронзу (до двох перемог).

Плей-офф. 2-а група. Пари визначаються згідно місць у турнірній таблиці. 5-а команда проти 8-ї, 6-а проти 7-ї. Переможці пар зіграють за підсумкові 6-7 місця, команди, які програли – зіграють за підсумкові 8-9 місця Чемпіонату.

Третій варіант (для 9-ти команд)

Чемпіонат пройде у два етапи. Можливе проведення плей-офф 

1-й етап. Всі команди грають у два кола з роз`їздами («вдома – на виїзді»).

2-й етап. За результатами 1-го етапу створюються дві групи згідно місць у турнірній таблиці. Група «А» 1 – 5 місця, група «В» 6 – 9 місця. На другому етапі команди грають всередині своїх груп у два кола з роз’їздами.

Плей-офф. Група «А». Якщо після завершення двох етапів різниця в очках між командами, що зайняли 1-е та 2-е місця, становить 7 очок або менше, то для визначення Чемпіона України між цими двома командами проводиться серія плей-офф до двох перемог.

Якщо після завершення двох етапів різниця в очках між командами, що зайняли 3-е та 4-е місця, становить 5 очок та менше, тоді для визначення бронзового призера між цими двома командами проводиться серія плей-офф до двох перемоги.

Плей-офф. Група «В». Після завершення другого кола призначається серії плей-офф до двох перемог. Склад пар визначається згідно місць у турнірній таблиці: 6-9, 7-8. Переможці пар зіграють за підсумкові 6-7 місця, команди, які програли – зіграють за підсумкові 8-9 місця Чемпіонату.

Комітет врахував прохання команд щодо проведення матчів Чемпіонату по суботам.

Чемпіонат України  проходить в дев`ятимісячний термін, але від цього строку потрібно відняти один місяць на участь чоловічої збірної України у фінальній частині Чемпіонату Європи (січень 2020), а також три тижні на збори збірних команд і святкові дні. Таким чином на проведення Чемпіонату залишається приблизно сім з половинною місяців. За розрахунками для ігор Чемпіонату залишається 33 суботи.

У другому варіанті команди зіграють на 1-му етапі – по 14 матчів, на другому етапі – не менше 10 матчів (в залежності від кількості ігор у плей-офф). Також відбудуться матчі Кубка України (1/8, 1/4, 1/2 фіналу та фінал). Всього це приблизно 30 матчів у сезоні – в середньому по 4 матчі на місяць. Тут також враховані резервні дні – це середа для команд, які беруть участь у європейських кубках.

У третьому варіанті команди зіграють на 1-му етапі по 16 матчів, на 2-му – не менше 10 матчів (в залежності від кількості ігор у плей-офф).  Також відбудуться матчі Кубка України (1/8, 1/4, 1/2 фіналу та фінал). Всього це приблизно – 30-32 матчі за сезон – по 4,2 матча на місяць. Тут також враховані резервні дні – це середа для команд, які беруть участь у європейських кубках.

Комітет при роботі над форматом Чемпіонату враховував всі головні фактори впливу системи Чемпіонату на підготовчий процес гандболістів. У всіх варіантах збережено принцип мікроциклів регулювання тренувальними навантаженнями.

Нагадуємо, що мета проведення Чемпіонату України – це модулювання підготовки та участі національних збірних команд України у кваліфікаційних та фінальних частинах чемпіонатів світу та Європи.

Комітет ФГУ просить команди Суперліги надати свої пропозиції щодо варіантів системи організації та проведення Чемпіонату України серед чоловічих команд Суперліги сезону 2019-2020.

Федерація гандболу України