12 фактів, які уособлюють велич Ломаченка

20-08-2019, 12:25

31 серпня Василь Ломаченко в Лондоні проведе поєдинок проти Люка Кемпбелла, на кону в якому будуть стояти титули чемпіона світу в легкій вазі за версією WBA, WBO, що належать українцю і вакантний титул WBC.

Напередодні цього бою пройдемося коротко по досягненням Василя в аматорському та професійному боксі.

1. Василь Ломаченко – дворазовий олімпійський чемпіон – 2008 року в Пекіні та 2012 року в Лондоні. Це дуже рідкісне досягнення для боксерів, які найчастіше йдуть в профі після першого ж золота. Та й в Україні багаторазових переможців Олімпіади не так багато.

2. Крім Олімпійських ігор, на любительському рингу Василь вигравав чемпіонат світу (двічі), чемпіонат Європи, чемпіонат світу серед юніорів, чемпіонат Європи серед кадетів і багаторазово перемагав на чемпіонатах України.

3. Ломаченко – єдиний український боксер-володар Кубка Вела Баркера, який вручається найкращому боксерові міжнародного аматорського турніру. Дуже престижний трофей, між іншим.

4. Аматорський рекорд: 397 поєдинків, 396 перемог. Це просто неймовірні цифри, так як майже на кожному турнірі любителі проводять по 3-4 поєдинки і б’ються дуже часто. При такій же кількості поєдинків мати 20-25 поразок вважається гарним результатом. У Ломи поразка одна – від росіянина Селімова, з яким він поквитався двічі.

5. У 2007 році Ломаченко програв росіянину Альберту Селімову в фіналі чемпіонату світу. За нього Вася поквитався двічі: на чемпіонаті світу через рік і в напівпрофесійній лізі WSB в 2013 році. Насправді, та поразка теж досить спірна. Українець міг піти в професіонали, не програвши жодного офіційного бою в аматорах.

6. У напівпрофесіоналах бився в напівпрофесійній лізі World Series Boxing в команді «Українські отамани». В цілому провів шість поєдинків – у всіх переміг. П’ять боїв були виграні одноголосним рішенням суддів, а один – розділеним. Якраз той самий бій проти Селімова.

7. У 2013 році, після успішного сезону в WSB перейшов в професіонали, перемігши Хосе Раміреса нокаутом в 4 раунді. Уже в наступному поєдинку збирався побити рекорд за кількістю витрачених поєдинків для того, щоб стати чемпіоном світу. Світовий рекорд – 3 бої, Василь міг стати чемпіоном у другому, але в бою проти Орландо Салідо була віддана перемога мексиканцю.

8. Лома став чемпіоном вже в наступному, третьому бою. Українець зустрівся з американцем Гері Расселом і взяв титул, перемігши за очками. Ця перемога – повторення рекорду за кількістю поєдинків, які пройшлося пройти на шляху до титулу. Досягнення все одно величезне – так не виходило зробити нікому впродовж сорока років.

9. У сьомому професійному поєдинку піднявся в наступну вагову категорію, нокаутував Романа Мартінеса в п’ятому раунді і знову встановив рекорд: завоював титул чемпіона світу у другій ваговій категорії за мінімальну кількість проведених боїв.

10. Рекорд був повторений ще раз – в 12 поєдинку Ломаченко зустрівся з Хорхе Лінаресом, піднявшись вже в третю, легку вагу. Василь переміг технічним нокаутом в 10 раунді, боксуючи половину поєдинку однією рукою через травму. Менше поєдинків на те, щоб стати чемпіоном світу в трьох категоріях, не витрачав в історії боксу ніхто і ніколи.

11. Всього в професіоналах Василь володів п’ятьма поясами: WBO в напівлегкій вазі, WBO у другій напівлегкій вазі і WBA і WBO в легкій вазі, а також поясом журналу The Ring з 2018 року і до цього дня.

12. Василь Ломаченко – перший лідер Рound-for-Pound в історії України. Найближче до першого місця рейтингів кращих боксерів незалежно від вагової категорії були поперемінно брати Клички, досягаючи, максимум, третього рядка.

Sport.ua