Каштру: Шахтар завжди буде боротися за титул

03-08-2019, 22:34
Наставник «Шахтаря»Луїш Каштрувідповів на питання на відкритому тренуванні «гірників» в Харкові.

– Які емоції та очікування від першого домашнього матчу сезону?
– Коли приймають так добре, як прийняли в клубі мене, відчуття найкращі. Очікування завжди дуже високі. Їдучи, ми не завжди знаємо, що зустрінемо в іншій країні, але тут я, на щастя, знайшов згуртовану сім’ю «Шахтаря», яка на мене чекала. У першому офіційному матчі ми грали добре, але, на жаль, зазнали поразки. І тим не менше всі результати розподіляємо разом. Тому зараз у мене найкращі враження. Сподіваюся, чемпіонат принесе нам багато радості, а команда протягом сезону буде показувати те, що і в перших двох поєдинках: красивий, атакувальний, динамічний футбол. Потрібно багато в чому додати, проте я можу пообіцяти, що ми будемо працювати, щоб все вийшло.
– Розкажіть про підготовку до гри з «Карпатами».
– Це третій матч за тиждень. При такому щільному календарі дуже складно проводити тренування і готуватися до кожного поєдинку. Найбільше переживаємо за відновлення гравців, протягом минулих днів займалися саме цим. Знаємо, чого очікувати від «Карпат» і що потрібно робити на полі. Слід дуже постаратися з суперником, який хоче заробити очки так само, як і ми. Зрозуміло, націлені на перемогу. Така команда, як «Шахтар», завжди буде боротися за титул.
– Чи плануєте ротацію?
– Поки хлопці ще не перевантажені ігровим часом. Підходимо до майбутньої зустрічі з великою відповідальністю. На поле вийдуть ті, хто, на нашу думку, найкраще впорається з поставленими завданнями. Ми повинні показати якісний футбол. Цілком нормально, що відбудуться деякі зміни, але якоїсь глобальної ротації не буде.
– На скільки відсотків команда готова функціонально?
– Я розумію ваше запитання, однак у футболі не так багато дивляться на цифри. Ти можеш бути готовий на 10 відсотків, але виграти. Якщо ми станемо розглядати поєдинок крізь таку призму, ризикуємо постраждати від цього. Кращий спосіб – намагатися максимально підготувати свою команду до матчу, обговорити всі деталі, торкнутися найбільш сильних сторін суперника. У такому випадку наш відсоток буде принаймні перевищувати відсоток опонента. Співвідношення? Не знаю. Упевнений, що у нас великі шанси перемогти завтра. Хоча ми поважаємо «Карпати»: повинні мати на увазі те, що вони можуть показати.
– Сьогодні ви презентували нову форму. Чому вона присвячена? Чому вибрали саме ці кольори?
– По-перше, такі кольори «Шахтаря». Ви бачите і ви впізнаєте їх здалеку. Подивіться на поле: це «Шахтар», це наша форма. Думаю, в ній команда виглядає красиво.
– Читала, що такі відтінки вибрані тому, що 10 років тому клуб виграв Кубок УЄФА…
– Сподіваюся, це стане хорошим індикатором того, яким може бути і наш сезон. Подивимося, як ми покажемо себе в Лізі чемпіонів. Можливо, також будемо успішні в Лізі Європи. Дивимося в майбутнє з великими очікуваннями. Я вірю в своїх гравців: вони відмінні професіонали. З такою командою, клубної структурою, люблячими вболівальниками, які постійно підтримують нас на стадіонах, в житті і соціальних мережах, очікування дуже великі.
– Чи планується кадрове посилення складу?
– Ні. Плануємо зіграти завтра з «Карпатами». Взагалі, поки трансферне вікно відкрите, обговорювати дане питання цілком нормально. Весь світ говорить про це. Але зараз ми сконцентровані на майбутніх матчах, і я не думаю про яких-небудь інших футболістах. Я дуже задоволений своїми гравцями, їх професійними і людськими якостями, і не хочу втрачати тих, хто у мене є.
– Чи встигли познайомитися з Харковом і стадіоном?
– Так звісно. Всі прекрасно тут знаємо. Перед будь-якою подорожжю слід підготуватися, вірно? В яку б точку світу ні летів, ти переглянеш інформацію, почитаєш подробиці, щоб ні в чому не помилитися і не зіткнутися з сюрпризами. Рівно так само і в футболі. Знаємо, де знаходимося і що нас тут чекає.
– Вам подобається?
– Дуже!
– Чи хвилюєтеся перед першим домашнім матчем?
– Ні, я спокійний. Ми добре підготувалися. Завжди є відчуття, що завтра можемо бути ще краще, ніж сьогодні. Аналізуємо себе і думаємо, що потрібно виправити. Прислухаючись до совісті, я сприймаю її дуже мирно, оскільки повністю віддаюся роботі, роблю абсолютно всі, що можу. Поважаю свою професію, уболівальників, суперників навіть в складні моменти. Такий вже мав місце на початку сезону: в матчі, де були краще, ми не зуміли домогтися позитивного результату. До перерви з «Олександрією» також було дуже непросто. Все це ставить нас на правильний шлях, і я думаю, що ми пройдемо його успішно.
– Ви взяли у Паулу Фонсеки будь-які конспекти або почали з чистого аркуша?
– Я поговорив з Паулу. Ми багато років знаємо один одного. Однак у кожного з нас власні думки, ідеї, переконання, тому намагаюся дивитися тільки на свою роботу. У моєму житті так буде завжди.