Мінімальна перемога “Шахтаря” над “Десною”

22-09-2019, 20:27

Олександр Рябоконь вирішив порівняно з “Динамо” переможний склад не міняти: ті ж 4-2-3-1, ті ж Картушов і Калітвінцев на флангах, той же Філіппов в атаці.

У “Шахтаря” після “Ман Сіті” ротація була на двох позиціях: Тете на фланзі замінив Манора, а замість Патріка в старті виявився Маркос Антоніо – цим Луїш Каштру дав зрозуміти, що Коваленко у нього далеко не перший (і тепер навіть не другий) вибір.

“Десна”, як і тиждень тому бадьоро почала поєдинок з власного володіння і в стартові п’ять хвилин навіть не дозволяла гостям перейти центр поля. “Гірників” такий розклад більше здивував, ніж змусив занервувати.

Втім, так тривало недовго: незабаром донеччани забрали м’яч і віддавали його супернику тільки для дуже рідкісних контратак. Особливо у швидких відривах у “Десни” старався лівий фланг, який завдяки стрімкому Картушову кілька разів тікав від Болбата і навіть Кривцова, однак його передачі в середину штрафного адресатів не знаходили. Калітвінцев, до слова, також не був пасивний і один свій прорив завершив ударом з лінії штрафного, який мети не досяг.

Від “Шахтаря” гостроти йшло набагато більше. Практично всі атаки починалися з перепасовки Матвієнка та Кривцова в центральному колі, після чого були спроби розгорнути атаку лівим або правим краєм. Двічі таким чином все завершувалося прострілами від Ісмаїлі, проте Мораєс і Марлос свої шанси з середини штрафного втратили ударами повз ворота.

“Шахтар” набагато легше знаходив слабкі місця в обороні “Десни”, тому з голом відтягувати не став. Його створили ветерани: Марлос обігрався з Тайсоном, отримавши у відповідь ювелірну передачу на вході в штрафну, і підняв м’яч над Пастом.

Гол надломив господарів, які почали допускати необґрунтований брак в передачах, а для “Шахтаря” наче нічого й не змінилося: команда Каштру тотально володіла м’ячем і практично нічого не дозволяла супернику. Лише одного разу “гірники” випустили Філіппова на удар з меж штрафного низом, але П’ятов був готовий.

У другому таймі “Шахтар” став залишати “Десні” багато вільних зон, чим “сіверяни” у міру своїх можливостей намагалися користуватися. У господарів в цілому став набагато краще триматися м’яч в ногах і навіть пару разів виходило виходити з-під пресингу. Інше питання, якщо і вдавалося доходити до гостьової штрафної, то далі все контролював Пятов.

Радувало, що чернігівці не збиралися здаватися і всі три заміни були зроблені на посилення атаки – нарешті хтось крім “Динамо” таке собі дозволив. Але це були просто намагання, не більше. Спробуйте футбольним м’ячем пробити стіну – вас за зусилля можуть хвалити, але результат це навряд чи принесе.

“Гірники”, в свою чергу, із зайвою повагою поставилися до суперника, тому що і тримати м’яч господарям дозволяли, і самі чомусь у відповідь мало що створювали. Немов донецькій команді самій набридла ця переможна серія і вони просто чекали гострої атаки від “Десни”. Було кілька перспективних виходів до воріт Паста, але вони завершилися нічим.

У будь-якому випадку – три очки в скарбничку донеччан впали, а переможців судити не прийнято. 0:1 – восьма поспіль перемога “оранжево-чорних” у восьми матчах УПЛ.

Чернігів. ОНСЦ Чернігів (Україна)
Десна – Шахтар 0:1
Гол: Марлос 23
Десна: Євген Паст, Владислав Огіря, Олександр Філіппов (Дмитро Хльобас 80), Владислав Калітвінцев (Орест Кузик 83), Єгор Картушов, Андрій Гітченко, Артем Фаворов (Максим Дегтярьов 68), Андрій Мостовий, Максим Імереков, Денис Фаворов, Андрій Богданов
Шахтар: Андрій Пятов, Сергій Кривцов, Тарас Степаненко, Тайсон, Маркос Антоніо (Алан Патрік 55), Жуніор Мораєс, Марлос (Євген Коноплянка 86), Тете (Манор Соломон 72), Микола Матвієнко, Ісмаїлі, Сергій Болбат
Попередження: Андрій Богданов 88 – Тайсон 53, Жуніор Мораес 63, Сергій Болбат 90+1

ua-football.com