Шевченко: найбільше на мене вплинув Лобановський

05-10-2019, 12:51

Головний тренер збірної України Андрій Шевченко розповів про вплив Валерія Лобановського на його кар’єру.

– Фоменко був консервативним тренером. Як ви приступили до роботи з командою після Євро-2016?

– Команда грає, втілюючи мої погляди та ідеї. Ми намагалися розвивати футболістів, щоб вони грали так, як сьогодні. Ми пробували контролювати м’яч, будували гру і показувати привабливий футбол. За останні три роки футболісти поліпшили свою гру.

Ми змінили менталітет збірної України, щоб дійсно розкрити і показати всі їхні технічні якості на поле. У збірної відмінні півзахисники, дуже хороший захист, яка може будувати гру з глибини поля. Це основа гри збірної України.

Я поліпшив тактичну систему. Нам вже були відомі якості гравців. Ти розвиваєш гру команди так, щоб використовувати кращі якості футболістів.

– Який тренер вплинув на вас найбільше?

– Валерій Лобановський. Він з тренерів, який змінив історію сучасного футболу. У моїй кар’єрі він був особливою людиною, не просто тренером. Лобановський перетворив мій талант на справжнього футболіста. Він дав мені багато впевненості і настанов. Він дав моїй кар’єрі напрямок у футболі.

– Як філософія Лобановського змінила футбол в СРСР і Україні?

– Неможливо коротко пояснити його філософію. Він був одним з перших тренерів, які створили методику тренувань, грунтуючись на науці. Це і робило його особливим.

Він також був відмінним психологом. Він ідеально працював з головами футболістів, вселяв їм впевненість і віру. Він створював переможців, – сказав Шевченко.