Шовковський: Шукер вибив мені два зуби

05-06-2020, 14:25

45-річний екс-воротар київського «Динамо» і збірної України з футболу Олександр Шовковський поділився спогадами про відбір на ЧС-1998.

«Я не вірю, що проти нас була тоді якась змова, але симпатії арбітрів в обох матчах з хорватами виявилися на стороні суперника. Хоча симпатії — це м’яко сказано. У Загребі суддя не призначив очевидний пенальті за фол проти Сергія Реброва, а в Києві взагалі скасував найчистіший гол Віталія Косовського. Поєдинок на виїзді запам’ятався ще тим, що закінчив я його без… двох зубів. Мені їх вибив Давор Шукер. Нападник малював пенальті і зачепив мою щелепу. Один зуб я відразу показав рефері, а другий був зламаний. Потім, після приїзду в Київ, відправився в клініку на реставрацію.

Незважаючи на поразку з рахунком 0:2, ми рішуче налаштовувалися на домашній матч. Восени 1997-го футболісти «Динамо» були на ходу, в той час ми якраз громили «Барселону». На другий матч готувався і Андрій Шевченко, який гру в Загребі пропускав через дискваліфікацію. Загалом, на переповненому «Олімпійському» в стартові хвилини ми просто зім’яли суперника — це був феєричний футбол! Якби суддя зарахував той гол, рахунок став би 2:0. Але замість цього ми отримали рикошет в свої ворота — тоді нам часто залітали такі курйозні м’ячі. Загалом, до Франції поїхали хорвати. Нас потім міряли і оцінювали по їх бронзовим медалям на чемпіонаті світу… Хоча того форуму ми, звичайно ж, заслуговували, і він був дуже близько…», — зазначив Шовковський.

zbirna.com