Санітра: завжди готовий очолювати дві команди

01-02-2021, 13:06

Головний тренер збірної України з біатлону Юрай Санітра прокоментував вибір складу на чемпіонат світу-2021.

– Що стосується чоловіків, то не було питань щодо складу на чемпіонат світу, тому що там не було іншого варіанту. З приводу жінок, природно, є питання по Каті Бех, щодо попадання в заявку Віти Семеренко та Насті Меркушіної… Трохи я був розчарований сьогодні естафетами. Дуже багато думав про те, щоб виставити найкращий склад, який максимально мені підійде по дисциплінах, які нам треба пробігти на чемпіонаті світу. І скажу, що на даний момент кращого варіанту я не бачу. Тому що нам треба «закрити» дві індивідуальні дисципліни на чемпіонаті світу і три естафети. З цієї точки зору я бачу цей варіант, як найкращий.

Продовжу ще трохи… Найбільше запитань по Каті Бех – читаю, дзвонять люди і так далі. Катя Бех практично більше півроку працювала з нами в команді. Вона зробила великий крок вперед, але не встигли все зробити так, як треба. Я сказав на початку підготовки, що її треба готувати до Олімпійських ігор в Пекіні. З Катею я розмовляв і прийняв рішення, що краще буде, якщо вона буде мати в цьому сезоні більшу кількість стартів, ніж один або два, максимально, на чемпіонаті світу.

– Юрай, Володимир Бринзак сказав, що навесні буде думати про те, щоб ви, можливо, зосередилися знову на чоловіках. Ви в курсі такої інформації чи самі попросили так зробити?
– Це питання до президента, а не до мене. Для мене це нова інформація, тому не можу на це питання відповісти.

– А як ви самі хочете? Чи комфортно вам працювати з дівчатами?
– На даний момент я можу сказати, що з роботою на дві команди справляюся без проблем. З чоловіками ми вже довше працюємо. З жінками мені потрібно було трохи часу, щоб познайомитися ближче. Але я задоволений тим, що вдалося створити гарну робочу атмосферу в команді. Тому що всі вже дорослі спортсменки, які вже самі знають, що і як робити. А це вже такий перший крок в цьому сезоні, який я вважаю позитивним. У забезпеченні команди на даний момент я не бачу питань, щоб тренерський штаб не впорався з організацією тренувального процесу у жінок.

– Тобто ви готові на наступний сезон знову очолювати дві команди?
– Знову повторюю, що це питання не до мене. Але я завжди готовий.

– Юрай, а що стосується виступу чоловіків на чемпіонаті Європи і перспектив на чемпіонат світу? Чи вітали ви Артема Приму і чи не вважаєте, що занадто багато він промахів зробив на чемпіонаті Європи? І що з цим робити?
– У цій ситуації добре, що Артем Прима виступав тут, що зайняв перше місце в переслідуванні. Тому що потрібні хороші результати для того, щоб було належне забезпечення команди на наступний сезон. Він матиме 10 днів до першої змішаної естафети для того, щоб добре пройшла акліматизація. Зробимо спеціальний план до першого старту, і я впевнений, що Артем, як уже досвідчений спортсмен, впорається і буде добре готовий до чемпіонату світу.

 Український біатлон