Левченко: Мені постійно є над чим працювати

11-07-2021, 13:02

Українська легкоатлетка Юлія Левченко в національної збірної готується до головних змагань року – Олімпіади-2020 у Токіо.

— Останнього разу, коли ми з тобою спілкувалися, то говорили про дивний для спортсменів рік. Що змінилося з того часу?
— Коли був 2020-й, база на змагальний сезон закладалася ще до початку пандемії. І наслідки минулого року у фізичному плані я відчула зараз. Те, що переживає світ, почала переживати і я. Я перехворіла, це була не важка форма, але випали тренування, були моменти, коли дуже заболіла нога. Ти не можеш об’єктивно оцінити свій стан. Плюс був період, коли між зимовим і літнім сезоном постало питання про вакцинацію.

Коли ти спортсменка, то не можеш просто зробити щеплення і піти відпочивати. Починається сумбур: щеплення, 2–3 дні вихідних і час їхати на збори. Те саме з другою дозою. Усе разом якось накриває. Це чинники, що додають напруги у без того нелегкий для кожного спортсмена рік.

— Як це вплинуло на твою спортивну рутину за останні півроку? Як зараз проходять тренування?
— У нас із тренером є постійне правило: ми готуємося до змагань завжди, тому мені постійно є над чим працювати. Зараз через пандемію трохи розмило спортивні сезони. І тому хочеться все встигнути. Ми щойно повернулися з інтенсиву — і одразу змагання. Усе настільки швидко змінюється і летить, що організм не встигає відновлюватись.

Шукати баланс роботи та відпочинку. Для мене цей процес іще не закінчився, звісно, це викликає тривогу, але всі спортсмени зараз в однакових умовах.

— З чого зараз складається твій день?
— Якщо говорити про місяці підготовки, то це сильні навантаження (можливо, я вперше відчувала такі) та повноцінне харчування. День забитий наповну: тренування вранці, вдень та ввечері. Ми додали окремого тренера, що допомагав із фізпідготовкою. Я намагалася себе завантажити максимально.

Натомість у змагальному сезоні переважають стрибки. Їм присвячено 80 % зусиль, решта — вправи для підтримки. Складність у тому, що стрибки здаються не такими енерговитратними, як тренування на фізпідготовку, але їх не варто недооцінювати.

— Чи є якісь універсальні поради для спортсменів у літній період?
— Влітку потрібно звикати до спеки, але при цьому продовжувати тренуватися. Спека виснажує. Навіть мінімальний рух дається складніше, ніж у інші пори року. В основі тренувань зараз розминка, вона може бути динамічна або повільна. Це залежить від стану спортсмена та його планів на тренування.

З приводу режиму загалом: у спеку на тренуванні втрачається багато солей і мінералів, тому просто води буває недостатньо. Якісне відновлення зараз дуже важливе. Коли така спека, ти наче зробив зовсім небагато, але насправді дуже втомився. Важливо прислуховуватися до себе і звертати увагу на можливості організму.

 Red Bull