Динамо мінімально поступилося Барселоні на виїзді

20-10-2021, 22:29

Цікава турнірна ситуація склалася напередодні третього туру в «динамівській» групі. «Барселона», яка традиційно невимушено долає груповий етап Ліги чемпіонів, до екватора турніру підходила з нулем очок. І щоб претендувати в подальшому хоч на щось, каталонцям обов’язково потрібно було вигравати два найближчі матчі. Можна не сумніватися, що блаугранас підходили до цих поєдинків дуже мотивованими і дуже злими. На нашу біду, відчути злість і мотивацію команди Кумана довелося «Динамо».

Власне, у команди Луческу теж був залізобетонний резон у цьому протистоянні. В активі нашого чемпіона був лише один заліковий бал, і щоб претендувати на євровесну, потрібно було брати очки на «Кам Ноу». Завдання дуже складне, але нинішня «Барса» не раз і не два давала привід засумніватися в її компетенції.

Динамівський тренер дуже цікаво підійшов до визначення стартового складу. В тому сенсі, що дуже важливу позицію єдиного форварда він віддав на відкуп Супрязі. Тому самому, якому не дуже-то і довіряє. І тому самому, який постійно маже. В іншому склад «біло-синіх» виявився прогнозованим. Ну, хіба що, були питання, кого румунський тренер відрядить на правий фланг захисту – Кендзьору чи Тимчика. Луческу зробив свій вибір на користь поляка.

Передбачити стартовий склад нинішньої «Барселони» – завдання за визначенням непросте. Тому що, з одного боку, травмованих там багато, а з іншого – все наполегливіше в «двері» стукають «честолюбні дублери». У зв’язку з цим зазначу лише, що Фаті, який одужав, і який фактично «зробив» гру «Барси» проти «Валенсії», залишився в запасі. Як і Агуеро.

«Барса» з перших же хвилин показала, хто в домі господар. Каталонці могли відзначитися вже на другій хвилині, коли класну подачу Альби замикав головою Дест: нам пощастило, що промазав.

Але десь до десятої хвилини динамівцям вдалося вирівняти гру. Не в останню чергу тому, що їх суперник явно не поспішав форсувати події – ні високої швидкості, ні високого пресингу підопічні Кумана не запропонували. Це дозволило гостям трохи вирівняти гру. І навіть намагатися огризатися.

Однак по-справжньому огризнулася «Барселона». На 18-й хвилині Депай ідеальною передачею знайшов в штрафній голову де Йонга (Люка), і тому залишалося лише влучити у дальній кут воріт, але м’яч пройшов повз ціль. Через пару хвилин цей же де Йонг мав відмінний шанс відкрити рахунок, але його хороший удар парирував Бущан.

Ближче до середини тайму «Барселона» додала в темпі, і у гостей почалися проблеми. Спочатку вони проспали підключення до атаки Деста, який залишився один у штрафному майданчику: удар американця в упор парирував Бущан. А через хвилину «Барса» повела в рахунку. І знову кияни не найкращим чином зіграли в центі захисту. Всі кинулися накривати Люка де Йонга під час високої передачі, а тут як тут опинився Піке – один перед Бущаном. Жерар без проблем переграв нашого кіпера.

Надалі господарі були ближче до другого забитого м’яча, ніж гості – до першого. Показово, що практично будь-який стандарт у виконанні Депая – а виконував виключно він – приводив до гостроти біля наших воріт. Варто визнати, що «другий поверх» динамівці провалили повністю.

І ще один показовий момент: як тільки суперник підвищував темп, у нашого чемпіона починалися проблеми.

І другу частину поєдинку активніше почали господарі. Куман випустив на поле Фаті і Коутиньйо, і ці двоє відразу кинулися в бій доводити своє право на місце під сонцем. Луческу після перерви замін не проводив.

Саме Фаті міг забивати другий гол, коли забарився Бущан, але через своє піжонство каталонець не зміг відзначитися. Ініціатива повністю у «Барси», у «Динамо» взагалі нічого не клеїться.

Луческу намагався змінювати гру замінами: вийшли Гармаш і Вітіньйо.

Динамівці осміліли, стали частіше турбувати захист суперника, проте небезпечних моментів створити не вийшло. А ось каталонці знову могли забивати. Цього разу Коутиньйо – його удар прийшовся трохи вище поперечини.

Ближче до кінця матчу суперники синхронно заспокоїлися. Господарі, схоже, не особливо хотіли, гості, радше за все, не особливо могли. Напевно, результат влаштував обох. «Барса» здобула мінімальну за рахунком, але дуже впевнену за грою перемогу. «Динамо» мінімально поступилося, але зуміло зберегти своє обличчя.

Ліга чемпіонів 2021/2022. 3 тур. Група E

«Барселона» (Барселона, Іспанія) – «Динамо» (Київ, Україна) – 1:0 (1:0) (Піке, 36).

«Барселона»: тер Штеген – Мінгеса (Коутіньо, 46), Піке, Ленгле, Альба – Гаві (Серхі Роберто, 69), Бускетс, Ф. де Йонг – Дест, Л. де Йонг (Фаті, 46), Депай (Агуеро, 75).

«Динамо»: Бущан – Кендзьора (Тимчик, 78), Забарний, Сирота, Миколенко – Сидорчук, Шапаренко – Циганков (Караваєв, 85), Буяльський (Рамірес, 85), де Пена (Вітіньо, 61) – Супряга (Гармаш, 61).

Валерій Василенко, Sport.ua