Меркушина: Результат на фініші був приємною несподіванкою

12-02-2022, 11:16

Біатлоністка збірної України Анастасія Меркушина прокоментувала 24 місце у спринті на Олімпійських іграх 2022.

«Скажу чесно, було дуже важко. Неймовірно складно просто знаходитися на цій висоті, дихати та спати, а бігати ще важче! Коли ти переходиш певну межу, і все – в очах темніє, ти нічого не можеш зробити. Для того, щоб побачити певні технічні аспекти, вчора на тренуванні я виконала прискорення за Анною Сола. Я зробила за нею лише декілька кроків, і далі все – темнота, нічого не пам’ятаю. Тільки зайшла за лінію (прим. межу зони пано), і все – погано.

Є таке поняття, як зона пано – це зона закислення. Від народження цей показник у мене дуже високий, тому гірські етапи мені давалися найкраще, оскільки якщо бігти і не заходити за цей лактатний показник, можна тримати, і тримати довго. Що я сьогодні і зробила – я просто не рвала, я бігла цей спринт як індивідуалку, дуже повільно. Зрозуміло, що індивідуальну гонку я бігла б ще повільніше, але я неспішно розпочала, спокійно розкатувалась, не поспішала. Технічно зробила те, про що думала, на що сподівалася. Ну а результат на фініші все-таки був приємною несподіванкою.

На останньому колі я не «затекла», не виробила цей лактат. Я думаю, що більшість дівчат хотіли виграти, показати найкращий результат, тому надто швидко почали. Але це приємно, тому що сьогодні я відчула себе Анастасією Меркушиною – тією, яка має бути, а не желе, яке бігало раніше (сміється). А сьогодні дійсно була моя гонка, яку я правильно розклала і правильно пройшла технічно – я задоволена. Єдине, цей промах… Я ще не говорила з тренерами, але знаю, що він був знизу, я набрала забагато повітря, боялась, що не вистачить. Але далі я зрозуміла помилку, швидко зорієнтувалася і почала робити все правильно.

Гонка переслідування – це гонка, яка буде післязавтра. Я не заглядаю так далеко. Останнім часом я взагалі не заглядаю на 24 години наперед, тому що відбувається калейдоскоп подій. Наразі, це мій найкращий особистий результат на Олімпійських Іграх. Будемо намагатися перевершити його, але заглядати наперед не буду (посміхається).

Олену Білосюк я ще не бачила, але чула, що її випустили. Дівчата справді скаржаться на те, що це не готель, а тюрма: не вийти, вікно повністю не відкрити, їжа не найкраща, а на початку з нею взагалі були проблеми. Я співчуваю спортсменам, тому що це жахливо весь час сидіти у чотирьох стінах і нікуди не виходити.

Я вчора заїхала в Олімпійське селище, і перше, що зробила, це повністю відкрила двері і вийшла гуляти на три години, тому що запах хлору був неймовірно сильний, він неприємний, ніс одразу починає боліти. Я розумію, що це потрібно, але досить некомфортно.

Хотіла ще сказати велике дякую сервісу, тому що лижі були просто неймовірні! Я не можу навіть підібрати правильних слів! Велике дякую!» – сказала Меркушина.

Український біатлон