Мірча Луческу назвав секрет успіху з Динамо

07-02-2022, 14:54

Головний тренер «Динамо» Мірча Луческу поспілкувався із румунською пресою, серед іншого розкривши секрет свого успіху з командою, яка минулого року виграла чемпіонат та Кубок України, а також вже двічі зіграла в основній сітці Ліги чемпіонів.

– Вам вдалося трансформувати «Динамо», яке переживало період застою, зовсім без серйозних витрат – ставкою на молодь та українців. Який рецепт успіху?
– Правильно, більшість наших гравців – українці. Я завжди довіряв футболістам, де б я не був. Я ніде не просив спеціальних трансферів. Навіть у «Шахтарі». Звичайно, якщо оцінювати через 5-7 років, коли ці гравці виросли і досягли надзвичайного рівня, то багато хто скаже, що нам з ними пощастило. Але це не так!

– Чому?
– Ці гравці прийшли до мене, коли їм було 18-19 років. У київському «Динамо» у якийсь момент після мого від’їзду з України відбулися зміни. Клуб відмовився від гравців, котрі добре виступали, від гравців, котрі здобули міжнародне визнання, дуже добрих гравців. Багато хто з них став старшим. Я веду мову про Віду, Даніло Сілву, Драговича, Велозу, який зараз є капітаном «Верони», Ярмоленка, Гусєва, Мбокані. Вони відмовилися від них і пішли далі. «Динамо» лише намагалося купити та розпочати успішну історію з досвідченими гравцями. У суперечці із «Шахтарем» на той момент вони програли, зайшли дуже високо із деякими витратами, які потім давалися взнаки. Так вони дійшли висновку, що грати потрібно лише з гравцями зі своєї академії.

– А якщо говорити про вашу сьогоднішню роботу?
– Так, але за 5 років вони нічого не досягли, міжнародних виступів у них також не було. А різниця з «Шахтарем» у сезоні, що передував моєму приходу, становила 23 очки. Я думаю, що мала значення та довіра, яку я надавав гравцям. Вони не могли бути непотрібними для київського «Динамо». Але їм була потрібна важлива психологічна підтримка. З цією молодою командою ми підходили до кожного змагання із великою впевненістю. Відразу на це була реакція з «Шахтаря», який на 50 мільйонів євро купив нових гравців. Вони також привели Де Дзербі – гарного тренера, тому їм вдалося зберегти баланс цього сезону.

– Говорячи про цю стратегію, у чому ключ до успіху? У Європі знайдеться кілька команд-чемпіонів із таким низьким середнім віком. Можливо, це «Аякс» та «Зальцбург». У «Стяуа» такий підхід не працює.
– Подивіться на «Барселону», яка намагається досягати успіху із молодими гравцями та зазнає невдачі. Ні на міжнародному рівні, ні на рівні чемпіонату Іспанії вони не мають успіхів. Натомість «Бенфіка» досягла успіху, навіть якщо говорити про нашу групу Ліги чемпіонів. І як вона це зробила? З Отаменді, Вертонгеном, Жилберту або Жоау Маріу. Загалом, так і є, топові команди намагаються підтримувати свій рівень за рахунок досвідчених гравців.

– Але ж вони коштують грошей!
– Правильно! З цієї причини витрати на деяких гравців зросли у геометричній прогресії. «Баварія» намагається робити ставку на щось подібне, але не завжди це використовує. У них є Левандовський та Мюллер. Вони залишаються ключовими фігурами. Ви не можете просто збудувати команду з молодими гравцями. Ви повинні знайти збалансоване рішення, яке дозволить молодим гравцям зростати, але ви також повинні думати про негайну продуктивність та результати, котрі можуть дати тільки досвідчені гравці.

Gazeta Sporturilor