Чижевський – найкращий тренер туру ПЛ

26-07-2020, 17:30

Перша ліга зберігає свою інтригуючу привабливість, адже всі головні питання щодо призерів і підвищення в класі залишаються в стані розв’язання. Тому кожен тур, зазвичай, дарує навіть не один, а кілька матчів підвищеної уваги. Один із них відбувся в Винниках, де зустрічалися третя й четверта команди дивізіону з різницею в одне очко між собою.

Тож сьогоднішній лауреат Об’єднання тренерів  у Першій лізі – головний тренер волочиського «Агробізнесу» Олександр Чижевський. Його підопічні завдали розгромної поразки «Волині» (3:0), обійшовши суперників у таблиці й повернувшись у трійку найкращих.

1. Номінальний результат команди – 5

(важливість, несподіваність, сила суперника, історична й турнірна складова)

Один із найважливіших матчів туру був цікавий ще й тим, що «Агробізнес» до цього ніколи не перегравав нинішнього суперника (волиняни виграли двічі при одній нічиїй). Попри те, що приймати лучан випало не в Волочиську, що навколо клубу зберігається негативна аура через інцидент, що стався після матчу з «Минаєм», «Агробізнес» зібрав сили й обіграв одного з конкурентів у боротьбі за медалі.

2. Труднощі в вишикуванні та керуванні підопічними – 4

(травмовані/дискваліфіковані, особливі обставини)

Втрата в «Агробізнесу» була, по суті, одна – проте відчутна (перебір карток в основного форварда Семенця). У гостей же через різні причини гру пропускали Неділько, Болденков, Курко, Норенков, Карпенко – дехто з них поза грою вже тривалий час. Вважаємо, що при цьому «Волинь» все ж зберігала боєздатність, тому матч є показовим і гідним звичного оцінювання.

3. Майстерність в роботі з кадрами – 5

(гравці, використані не на своїх звичних позиціях та несподівані, але успішні нові обличчя у складі)

Тренерський штаб «Агробізнесу» системно застосовує глибоку ротацію. Після матчу в Краматорську, де вели в рахунку, але в кінці пропустили від «Авангарду», завершивши внічию, волочиські тренери провели відразу вісім (!) змін у стартовому складі, залишивши в грі, порівняно з попереднім туром, лише двох флангових захисників і одного вінгера. Це освіження команди спрацювало сповна.

4. Тренерська майстерність – 5

(різноманіття тактик, зміни по ходу матчу, використання людського фактору)

«Агробізнес» при Чижевському застосовує схему 5-4-1. При ній команда забезпечує надійність і взаємозамінність захисної ланки при будь-якому поєднанні гравців, а півзахист почувається вільніше й може швидше організовувати перехід від оборони в атаку. Незважаючи на плинність кадрів, яка дозволяє освіжати склад, але все ж змушує застосовувати гравців із резерву, волочиський клуб демонструє досить стабільні результати й іде в трійці найкращих.

5. Накопичувальний критерій – 4

(якщо команда під керівництвом тренера кілька турів поспіль демонструє чіткий прогрес, постійне поліпшення результатів, тренерські новинки)

Після поразки від «Минаю» була нічия в Краматорську (переможний рахунок «Авангард» знівелював уже наприкінці гри), а тепер – перемога над «Волинню», безпосереднім конкурентом. Уже зараз можна констатувати, що це – найуспішніший сезон в історії ФК «Агробізнес», а зважаючи на збереження реальних шансів на медалі, команду потрібно відзначити за прекрасний виступ при комплектації не під завдання.

Лауреат 26-го ігрового дня в номінації Тренер туру в Першій лізі:

Олександр Чижевський («Агробізнес» Волочиськ)

Середній бал – 4,6