Беленюк розповів про виступ на Олімпіаді з травмою

25-09-2021, 11:19

Український борець греко-римського стилю Жан Беленюк в ексклюзивному інтерв’ю Sport.ua розповів про свою травму, з якої він виступав на Олімпійських іграх в Токіо і завоював єдине золото для України.

— Плече? Намагаюся його розтягувати. Можу підняти руку трохи вище голови. Але не далі. Проте тенденція до покращення є. За словами лікарів, якщо плече вилітає вперше, то хірургічного втручання можна уникнути. Коли така неприємність трапиться вдруге, без операції вже не обійтися. Оскільки в мене це такий перший випадок, то спробую добре реабілітуватися після травми і не звертатися до послуг хірургів. Час у мене є. Наразі, щоб підтримувати форму бодай частково, даю кардіонавантаження.

Особливістю мого організму є те, що коли не тренуюся, починаю худнути. Коли про це розповідаю, люди дивуються. Питають: «Як ти так навчився?» Але то логічно, бо спортсмен на піку форми має м’язи в доброму тонусі. Тому, будучи розтренованим, відразу відчуваю, як у мене погіршується якість м’язів, зменшується їх об’єм. Головне — не допустити тієї миті, коли тіло почне запливати жиром. Сподіваюся, нинішніх моїх навантажень достатньо, щоб цього не сталося.

— Якщо зараз підіймаєте руку трохи вище голови, то що ж було на Олімпіаді?
— Не міг тримати руки навіть на рівні голови. Боровся на знеболювальних.

— У Токіо ви боролися так, щоб не показати, що саме у вас за травма?
— Так. Бо всі знали, що я травмований, але могли лише здогадуватися, що зі мною. Та я й не міг цього сказати навіть найближчому оточенню. Фактично, нікому крім Володимира Шацьких і лікаря збірної Наталії Криворот. Бо медики, які мене обстежували, запевняли, що боротися я не зможу. Відповідно, якби я про це десь розказав, мене б запитали, навіщо я взагалі поїхав у Токіо.